dilluns, 19 de setembre del 2022

COM ENGEGAR LA BIBLIOTECA ESCOLAR?

Alguns centres no disposen d'un espai físic anomenat "biblioteca escolar", però sí que tenen biblioteques d'estança, és a dir, un espai a les aules amb llibres. 

Per altra banda, fer una selecció de llibres que no han estat esporgats durant anys i dècades a l'escola, pot ser una tasca ingent, però molt necessària de fer. Com podem començar? 

Un exemple: Cada comunitat i/o cicle, pot fer una selecció de dos o tres llibres per temàtiques seguint aquesta tipologia (coneixements, àlbums il·lustrats...). Això ens permetrà acotar el volum de llibres i, els sobrants, els haurem de guardar. Heu de pensar que no cal que tots els llibres que tinguem, siguin exposats.  


Si voleu ser més radicals, podeu mirar els criteris per fer l'esporgada final: https://xtec.gencat.cat/web/.content/alfresco/d/d/workspace/SpacesStore/0077/b86cc0fe-bf6b-4081-a8b8-a6a234931f14/esporgar.pdf

I, QUÈ FEM A CLAUSTRE? 

Iniciar la construcció col·lectiva de coneixements ha de ser seqüenciat i amb espais per a la  reflexió. Una primera sessió podria ser la següent: 

1ª SESSIÓ:

Dinàmica: Cada docent ens ensenya un dels seus llibres preferits i ens verbalitza amb una paraula què és una biblioteca. Aleshores, apuntem les paraules clau a la pissarra per trobar elements en comú amb les explicacions de tothom.

Tot seguit, fem un debat per grups: Què és una biblioteca escolar? Què creieu que és indispensable que tingui?

Aspectes clau per recordar: espai de lectura, d’informació, d’aprenentatge… dinamitzat a través d’uns serveis que donin resposta als objectius globals de centre. 

2na SESSIÓ:

Debat sobre les biblioteques d’aula/d’estança.

Debat per comunitats/cicles: A cada comunitat hi ha un racó amb llibres? Quins llibres teniu? Com els teniu? (exposats? guardats? apilats? Algú s’encarrega de canviar-los trimestralment?) 

 Explicar les diferències entre la biblioteca de centre i les biblioteques d’estança.

  • Les biblioteques d’estança són espais que dialoguen en el centre. Són espais que ens conviden a estar presents, connectats. Són una extensió de la biblioteca global. Són flexibles i estan lligats al present. 
  • La biblioteca de centre és l’espai físic on es centralitza el fons de la biblioteca. Permet una trobada lliure, potenciar el sentit del gust…

  TASQUES:

-   decidir quins llibres tenir a les biblioteques d’estança: què hi posem? Per què? Què esperem que hi passi en aquella biblioteca d’estança? En quin espai podem posar aquest llibre que convida al… joc? En quin context el posem? Al menjador? Al lavabo? A l’hort? Al passadís? A l’entrada? A psicomotricitat? El posem al costat d’un mirall?

Aspectes clau: Els llibres estan vius, en moviment. Com generar una demanda que no hi és perquè agafin aquest conte? Etc. 


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada