dimecres, 26 d’agost del 2020

Silván de Saúl Irigay

SILVAN-LIBRO-GARABATOBOOKS

 https://www.garabatobooks.com/libros-ilustrados/silvan/

Títol: Silván

Autor i il·lustrador: Saúl Irigaray

Editorial: Garabato Books, 2020 (2a edició)

Opinió: Magnífic àlbum il·lustrat on les il·lustracions ens expliquen més que el mateix text. Les guardes estan també il·lustrades amb els espantabruixes (xemeneies típiques de la zona) i amb refranys populars: 

Tella, Tela...

¡Dios me libre de ella!

...

Ojalá tengas los huesos de la carne...
¡Tan lejos como estás de ella!

Curiositats:

  • alguns diàlegs estan en aragonès
  • hi ha una pàgina dedicada al misteriós personatge, amb fotografies de la cova i de les persones que han compartit aquesta història amb l'autor. 

Agrair que publiquin històries de proximitat perquè es visibilitzin. 

Us recomano fer "la ruta de les tres ermites" de Tella i, qui pugui, la "senda d'en Silván". Us deixo algunes fotografies d'aquest agost.  





dimarts, 25 d’agost del 2020

LLIBRETA PEDAGÒGICA

Aquí us deixo algunes captures de pantalla de la llibreta pedagògica. M'he inspirat en els blogs que ahir us vaig compartir. També, he afegit reptes trimestrals relacionats amb els nous aprenentatges que he après en les formacions, per tal de posar en pràctica algunes propostes. A vegades, si poses per escrit certes propostes, les compleixes ;)







Si voleu que la comparteixi, m'ho dieu. 

dilluns, 24 d’agost del 2020

LLIBRETA DELS MESTR@S

La llibreta dels mestres és una eina essencial per la majoria dels mestres. és allà on hi ha la planificació del curs, el calendari, les anotacions i acords de nivell, cicle, claustre i/o consell escolar. 

PROGRAMACIÓ O PLANIFICACIÓ?

Abans n'hi deia programació, però un cop em van informar que era com "molt estable" i "fix", així doncs, ara en dic planificació, ja que planifiques, és obert i flexible. 

ESTRUCTURA

Cadascú s'organitza de manera diferent. Què hi pot haver? 

  • objectius o fites per intentar cada trimestre
  • l'orla del curs
  • el calendari d'aniversaris
  • estratègies d'atenció a la diversitat
  • la possible llista de contes explicats
  • la possible llista de tècniques plàstiques treballades cada trimestre
  • els acords de nivell, cicle, comissions, consell escolar...
  • els apunts de les formacions internes
  • ...
Es tracta també de DOCUMENTAR el curs escolar per saber què s'ha fet i evitar encavalcaments, per la qual cosa ens servirà per fer la memòria del curs escolar. En aquest sentit, també seria interessant registrar -cada trimestre- les fites aconseguides per les comissions i/o coordinacions per així evitar al juny pensar què hem fet. En definitiva, cada llibreta del curs escolar és diferent, evoluciona amb nosaltres, és una memòria del curs i et serveix per agafar idees, recordar fets i millorar el nostre dia a dia.  

ALGUNES IDEES:

Curs 2020-2021: Avió_de paper ha compartit la seva planificació:


*Quadern del mestre: 

*Calendari: 

Curs 2020-2021: Mestralitza't ha compartit la seva planificació: 

*Quadern digital: 

Curs 2019-2020: 

dimarts, 18 d’agost del 2020

MATERNITAT de Sheila Heti

Títol: Maternitat

Autora: Sheila Heiti

Editorial: Més llibres, 2019

Opinió: Sembla mentida que quan era més jove, tenia molt clar els meus neguits, projectes i il·lusions, però fa temps que el núvol de la inseguretat, m'envolta. La protagonista té 37 anys i no sap si ser mare. En tota la novel·la es reflexiona sobre els nostres prejudicis, anhels, expectatives... En fi, m'agrada l'estil narratiu de l'escriptora, ens fa còmplices dels seus diàlegs. 

Us deixo algunes frases interessants:

Pàgina 31: La resposta a si vull tenir fills és un secret que amago a mi mateixa, el secret més gran de tots. 

El que has de fer si no n'estàs segura és esperar. Però fins quan? (...). Però què és, el que perdem?

Pàgina 32: Vull tenir fills per ser admirada pel mèrit de ser mare? Perquè vull que em vegin com una dona normal? (...).

Pàgina 33: Pot ser dolorós no formar part d'una història més universal que la pròpia, del suposat cicle de la vida, que dictamina que una vida n'ha d'engendrar una altra.  

Pàgina 101: L'egoisme de tenir un fill és com l'egoisme de colonitzar un país: en tots dos casos, ens deixem portar pel desig de deixar una empremta al món i modelar-lo segons els nostres valors, a imatge nostra (...). Però, ben mirat, potser no soc tan diferent d'aquesta gent, perquè dissemino el meu jo a les pàgines dels meus llibres, amb l'anhel que aquestes pàgines s'escampin pel món. 

Pàgina 110: "Perquè tindràs massa curiositat per no fer-ho". 

Pàgina 111: La gent es pensa que el teu cos els pertany i que et poden dir què has de fer amb ell. 

Pàgina 129: Només quan fracassem estem absolutament sols. Només si perseguim el fracàs podem ser lliures de veritat. 

Pàgina 137: L'eternitat tal com jo la concebo va cap enrere en el temps. Quan més retrocedeixo en el temps, més m'endinso en les profunditats de l'eternitat. 

Pàgina 146: La indecisió m'ha acompanyat sempre, però no estava disposada a permetre que dominés la meva vida encara més del que ja ho havia fet. [...] Potser em sento traïda per la dona que porto a dins i que no s'atreveix a fer el pas. [...] Suposo que, a mesura que ens fem grans, ens anem separant de la nostra família any rere any, que cada cop intentem guanyar més independència: la nostra llibertat i la nostra solitud en aquest món.   

Pàgina 151: Com si mirés de disculpar-me, li he dit: "Bé, escriure és l'únic que faig"[...]. Li he confessat que em sento com una criatura dèbil i insignificant si em comparo amb els altres.  

Pàgina 179: Em temo que, sense fills, sembla que no hagis pres cap decisió i que no facis res més que anar tirant i deixar-te portar. La resta del món pot pensar que les persones que no tenen fills no avancen, que no canvien ni creixen o que no tenen històries que se sostenen en històries, ni vides que acumulen experiències [...]

Pàgina 184: Quan algú té un fill, la seva vida gira al voltant de la criatura. A la resta de persones ens dona l'esquena. 

Pàgina 191: [...] Es tracta de ser virtuosament miserable amb tu mateixa a canvi que t'estimin. I el camí més ràpid per aconseguir-ho és tenir fills. 

Pàgina 204: Així doncs, no em veig tenint fills, però se'm fa igual d'estrany imaginar-me que no en tindré. Però no tenir-ne sembla tan extraordinari, improbable i especial com tenir-ne. 

Pàgina 203: Molta gent negocia amb les seves circumstàncies. Es pensen que si renuncien voluntàriament a alguna cosa que desitgen, l'univers els recompensarà per la pèrdua. 

Pàgina 205: El dilema dels fills és com un cuc al cervell, un cuc que es fica per tot arreu a cada record, a cada pensament sobre el futur. Com me'l puc treure del cap? Va fent forats a tot el que hi ha i hi haurà. No deixa res intacte.  

[...]

Una part de mi sap que aquests són els anys en què hauria de tenir un fill. De vegades, quan hi penso, m'envaeix un agradable sentiment d'anticipació i noto que sucumbeixo, com si em quedessin poques coses per fer a la vida. 

Pàgina 207: Em resultaria més fàcil tenir una criatura que fer el que realment vull. 

Pàgina 211: No pots portar algú al món per resoldre un dilema mental, ni perquè sentis curiositat per cada experiència humana ni per no ser diferent de les teves amigues. 

Pàgina 212: De vegades penso que el dilema de tenir fills només es por resoldre d'una manera: tenint-los. Perquè, fins i tot si estàs fermament convençuda de no tenir-los, sempre et planarà un espectre sobre el cap, la possibilitat que arribi una criatura sense haver-ho planificat. 

Pàgina 214: La por és l'únic que fa que ens qüestionem massa les relacions, i l'ànsia de poder és l'únic que ens porta a qüestionar-nos massa el que ens és desconegut. 

(...) 

Veia que els altres s'escarrassaven per prosperar a la vida (...)

(...)

Pàgina 216: El període de temps de la vida d'una dona és aproximadament de trenta anys. Pel que es veu, només disposa d'aquests trenta anys (dels catorze als quaranta-quatre) per fer-ho tot. Ha de trobar un home, tenir fills, començar la seva carrera professional i situar-se bé, prevenir les malalties i reunir prou diners em un compte privat perquè el marit no pugui dilapidar en el joc tots els seus estalvis. 

 Pàgina 219: Per què no deixes que el patró que s'ha anat repetint durant generacions en les dones de la teva família variï una mica, aquest cop?

Pàgina 223: Un llibre viu  en cada persona que se'l llegeix. 

Pàgina 261: M'he adonat que les nostres vides no es basen en accions ni en la contemplació, sinó en el simple fet de ser aquí durant un breu període de temps (...)

Pàgina 289: Les persones solitàries omplim la nostra vida de llibres. 

Pàgina 290: :el convenciment que, a una dona amb inquietuds, cap decisió que prengui li semblarà encertada. Triï el que triï, mai no estarà satisfeta. 

Què puc dir a banda d'això: em perdono a mi mateixa per totes les vegades que he deixat d'arriscar-me, per totes les limitacions i restriccions que m'he imposat a la vida.

SI EN VOLEU SABER MÉS...

https://wapa.pe/mujer/1577612-redes-sociales-viral-nino-africano-anthony-mmesoma-madu-bailo-ballet-lluvia-becado-prestigiosa-escuela-nueva-york-estados-unidos-american-ballet-theatre-coronavirus-actualidad-video?ref=footerdesktop  

https://elpais.com/elpais/2019/04/26/mamas_papas/1556264752_630548.html

https://smoda.elpais.com/moda/paz-de-la-huerta-mi-objetivo-es-que-harvey-weinstein-acabe-entre-rejas/


dissabte, 15 d’agost del 2020

dimarts, 11 d’agost del 2020

NUBELANDIA


 Títol: Nubelandia

Autora: Codés Fernández Díaz de Cerio

Edicions: se-doC, 2006

Opinió: L'Òscar és el protagonista d'aquest llibre juntament amb el seu avi. El seu avi és forner en un poble anomenat "Mundo" i el net té la fantàstica idea de "fornejar" núvols, canviar-los de color i de forma però clar, això tindrà unes conseqüències...

Nº de pàgines: 103 pàgines

Capítols: 16 capítols

Edat: a partir de 7 anys* 

Què podem fer a l'aula? Llibre divertit i amè. Depenent de l'etapa de lectura dels nens i nenes, caldrà llegir-lo en veu alta (lectura guiada i/o compartida)*. Cal esmentar que el llibre no té il·lustracions, per la qual cosa afavoreix que els nens i nenes facin ús de la seva imaginació per crear els personatges i les situacions (al final de cada capítol hi ha una pàgina per dibuixar). Però, això també pot suposar que els alumnes més visuals, necessitin suport i no es motivin davant la lectura. Es podrien fer grups cooperatius per dissenyar els personatges, l'entorn de Mundo i els núvols, per exemple. 

  • dissenyar l'entorn de Mundo mitjançant grups cooperatius (maquetes, titelles, il·lustracions de cada capítol...)
  • fer una carta a l'alcalde demanant un parc inspirat en "Nubelandia" i, fins i tot, enviar-li els dissenys
  • imaginar-nos altres personatges, altres pobles... on pugui passar la història com també continuar-la 
  • crear art inspirat en el conte emprant diferents tècniques (volum, pintura...)
  • entrevistar a l'autora (amb què i qui et vas inspirar...)
  • reflexionar sobre les "cases de segona residència": parlar si ells/es en tenen i/o on van de vacances (capítol 2, pàgina 17) 
  • buscar indrets al poble on es mantingui "Casa XXX" o Can XXX" com a la pàgina 17, "Casa Pedro"
  • crear tonalitats blaves, blanques o grises inspirades en els núvols (pàgina 57)
  • buscar llibres relacionats amb aquest tema:
portada libro para niños koo


  • fer un petit diccionari de paraules o frases fetes
Us deixo algunes idees, però penseu que sempre han de sortir dels interessos i necessitats de l'alumnat:

- "ponerse medallas" (pàgina 18)
- ebanista (pàgina 35)
- tizne (pàgina 39)
- deshollinador (pàgina 40)
- "comió el coco" (pàgina 47)
- "cara de pocos amigos" (pàgina 54)
- "de buena tinta" (pàgina 81)
- retintín (pàgina 83)
- "la gente es la pera" (pàgina 89)
- cubrelluvias (pàgina 101)

Proposta local: Hi ha diversos motius que fa que la gent no conegui els artistes locals: poc pressupost, manca de temps i de gestions oportunes per crear un espai i un temps per VISIBILITZAR la feina dels artistes. Com veieu, al poble hi ha diversos parcs temàtics: de "Les tres bessones" i de "La selva d'aventures" i, què us semblaria si fessin el parc de "Nubelandia", però a partir del treball conjunt dels nens i nenes de les escoles del poble?  

Obres de creació del parc de les Tres Bessones.

http://www.palauplegamans.cat/pl113/serveis/urbanisme-i-territori/id2670/en-marxa-la-creacio-del-nou-parc-infantil-de-les-tres-bessones.htm

Parc infantil de la plaça Dr. Robert

http://www.palauplegamans.cat/pl19/actualitat/noticies/hemeroteca/id3361/obert-al-public-el-parc-infantil-de-la-placa-dr-robert.htm

ALGUNES IDEES:

https://www.playlsi.com/en/commercial-playground-equipment/playgrounds/bicentennial-park/



SI EN VOLEU SABER MÉS...

2. La lectura compartida Una proposta didàctica per treballar les estratègies de lectura amb l’alumnat que s’inicia en l’adquisició del codi Exemple d’activitat: Escola Prat de la Manta de l’Hospitalet de Llobregat  

http://xtec.gencat.cat/web/.content/alfresco/d/d/workspace/SpacesStore/0052/6397c614-c29b-4348-9e3d-6fcad1f4547d/2_lectura_compartida.pdf

6. ACTIVITATS AUTÒNOMES DE COMPRENSIÓ LECTORA: 

http://xtec.gencat.cat/web/.content/alfresco/d/d/workspace/SpacesStore/0059/84db26de-4a55-47e2-bda5-4041982338a9/6_activitats_autonomes.pdf