dissabte, 29 d’agost del 2015

4 ANYS!!!

 

El 29 d'agost sempre és un dia especial per la maleta: avui fem 4 anys!!! Sí, sí...l'any 2011 va ser l'any que vam acabar una maleta que tenia un objectiu: apropar el món del precinema a l'escola i més concretament a l'etapa d'infantil. 

Avui més que mai estem orgulloses de la feina feta ja que la maleta està visitant a moltes escoles. 

Durant els meus primers anys a l'escola i potser abans, sentia certa basarda a l'hora de compartir les idees, però he après que compartir és enriquir i millorar i, crec que hem d'aprofitar aquestes noves tecnologies per divulgar el nostre treball i que no només quedi a l'aula. També, considero que el fet de penjar recursos, idees i preocupacions ens pot ajudar a avançar, a veure les coses d'una altra manera i, en fi, a no sentir-nos sols davant de l'escola i davant de la societat. 
En certa manera, el fet de consultar altres blogs fa que ens formem contínuament i millorem la nostra tasca educativa. La majoria de recursos que he creat han estat gràcies a les idees trobades per la xarxa, cosa que fa que no ens estanquem sinó -com he dit- avancem. 
En relació a això, durant els meus anys universitaris desconeixia molts blogs i ara envejo una mica els futurs mestres perquè estan més ben informats i coneixen blogs o els creen quan estan estudiant. Així doncs, la immediatesa de les noves tecnologies fa que no ens aturem. 

El llegat dels mestres
La feina diària dels mestres sovint passa desapercebuda per diversos motius: equip directiu que no recolza els mestres; la manca de temps per compartir recursos amb els companys... i molts cops provoca que la nostra feina mori a les aules. En el cas de tenir un blog, el treball diari és compartit amb altres mestres i això fa que ens sentim recolzats i els nostres recursos continuïn fora de les aules. I aquí la gran pregunta: és important que el nostre llegat quedi? S'adaptarà als nous valors canviants de la societat? Servirà de punt de partida perquè cada mestre l'adapti a les seves necessitats? Jo crec que sí i penso que cadascú agafarà tot allò que cregui que és necessari.  

Els altres blogs del 2011
Quan inicies un blog, no saps si serà profitós pels altres i això ho pots anar descobrint quan veus els comentaris de la gent i veus que la "cosa funciona"; que hi ha algú que t'entén i això és d'agrair. 
L'any 2011 va ser un any molt prolífic a nivell blocaire perquè hi van haver altres blogs que van iniciar la seva aventura com: el blog de la Magda de Els Petits Infants, l'Espe de Plastifiquem, la lluna de Un polsim de sal, l'Eva de El pavelló d'infantil, la Fany d'Un raconet d'idees, l'Eugènia de Mira què fem ara!, la Marta de Fent i desfent... i  crec que no em deixo a ningú més. Així doncs, felicitats a totes elles ;)

Per acabar, us deixo el TOP TEN de les entrades més visitades:

- El projecte dels dinosaures
- El projecte dels esports
- Les il·lusions òptiques
- Muntar l'aula
- Activitats d'educació emocional
- Taula de llum casolana
- Poemes de la Joana Raspall
- Us recomanem un conte sobre l'hivern
- Projecte dels gegants

Moltes gràcies per la vostra fidelitat i espero que ens seguim veient i recolzant des de la blogosfera. Una forta abraçada ;) 

dilluns, 24 d’agost del 2015

La feina de l'equip directiu

L'equip directiu d'escola i l'equip directiu de ZER són òrgans indispensables que permeten que els docents, les famílies i l'alumnat se sentin integrats i valorats a l'escola. 

Algunes de les seves funcions serien les següents:

- és un equip accessible i escolta al personal docent
- es preocupa per la satisfacció dels seus mestres
- recull les opinions i reconeix i estimula el treball de les persones i dels equips

A més a més, té la funció de mantenir la cohesió de l'equip docent tot plantejant dinàmiques de grup per vetllar el bon clima de treball.  
Tot analitzant els recursos utilitzats de l'ED en els diferents centres que he treballat, us deixo algunes propostes d'inici i de final de curs. 
M'agradaria que m'expliquéssiu el que heu vist als vostres centres. Gràcies ;) 

INICI DE CURS
 - Mural a l'entrada de l'escola amb cartes penjades i dirigides a tots els mestres (dins la carta hi ha una cita o poema).
 - Esmorzar per familiaritzar-nos. 
- Presentació seguint el model Gestalt: primer es presenten els veterans i per últim els nous seguint l'ordre d'arribada. 
- Repartir un globus i escriure-hi dos desitjos o dues qualitats de nosaltres. Seguidament, deixar-lo al terra amb els altres globus i agafar-ne un i pensar de qui pot ser. Això ens pot servir per saber els desitjos dels docents.

AL LLARG DEL CURS
- Es pengen les fotos de tots els mestres amb una frase pedagògica o cita cèlebre trobada per la blogosfera.  
- Es fa un llibre dels mestres amb informació de cada mestre (aquest llibre estarà a la sala de mestres). 
- S'elabora un llistat d'aniversaris de tots els mestres penjada a la sala. També, es pot buscar el significat del seu nom i penjar-lo al costat.
[A les circulars a vegades hi pot constar els aniversaris. *Això crec que és excessiu].

FINAL DE CURS
- Detallet (setrill) amb el logo de l'escola (suposo que el setrill seria adquirit al poble per afavorir el comerç de proximitat). 
- Ventall elaborat pels alumnes de sisè a tots els mestres.
- Fotografia del grup-classe.   
- Figura de fang de la mascota de l'escola als mestres que marxen.  
- Capseta amb llaminadures i una nota: "Feliç i dolç estiu".  
- Aprofitant un detall de la decoració del passadís (flor de paper, papallona...), es regala juntament amb una frase escollida entre les frases que van buscar els mestres. 
- Dinar o sopar de mestres. 

dijous, 13 d’agost del 2015

dimecres, 12 d’agost del 2015

SUMMERHILL

Avui us porto un llibre que tenia pendent:



Títol: Summerhill. Un lloc on els infants són educats en la felicitat.
Autor: A.S. Neill
Editorial: Eumo

Sinopsi: L'educador escocès Alexander S. Neill és un punt de referència de la pedagogia contemporània, i la seva tesi sobre una educació lliure i antiautoritària, que ha suscitat tant entusiasmes com crítiques severes, té en els nostres temps plena vigència. Per l'autor, l'educació ha de preparar els infants per a una vida feliç. Neill posa l'èmfasi en la idea de llibertat de l'individu i del grup, en la importància del món emocional i en l'autogestió assembleària.


El llibre em recorda una mica de la popular cançó sobre la revolució dels nens i nenes

Pink Floyd - Another Brick In The Wall: 




Opinió: És un llibre que m'ha sorprès i et fa reflexionar sobre les teves actituds davant els infants i davant la vida tenen un rerefons inconscient ja que -des de sempre- hem estat condicionats pels altres i hem viscut certes coses que ens han influït positivament i negativament. Això fa que pensis que abans de -continuar la teva tasca docent- hagis de controlar els teus "mal hàbits" per no influir-los negativament. 

Intentaré fer un resum d'alguns aspectes que us faran reflexionar extrets del mateix llibre:

- Els mestres han de saber allò que desitja conèixer cada infant (pàgina 27)
- La felicitat és un objectiu educatiu (pàgina 31). *No ha de ser un objectiu educatiu sinó SER
- Hi ha dos tipus d'autoritats: l'autoritat evident que utilitza la força física i l'autoritat encoberta que manipula amb el "consentiment de l'individu" (pàgina 36). 
- L'infant difícil és l'infant infeliç. Està en guerra amb ell mateix, i per tant està en guerra amb el món (pàgina 49). 
- Els infants que són lliures expressen menys odi. 
- L'ensenyament ve després de jugar (primer cal explorar l'entorn, un mateix...per poder "centrar-nos"). 
- El triomf s'aconsegueix quan som capaços de treballar amb alegria i viure segurs de nosaltres mateixos (p.78). 
- La cara és la imatge de la persona en relació amb el món exterior (p.90).
- El sentit de responsabilitat social o de comunitat s'adquireix a l'adolescència (p.107). 
- Qualsevol cosa s'ha de fer per ella mateixa i no en funció de la recompensa (p.121). 
- L'obediència ha de sortir de dins i no ser imposada de fora. 
- Una persona és la combinació del món i de la gent que l'envolta (p.165). 
- Satisfer l'ego és una necessitat vital per a qualsevol ésser humà (p.181). 
- La veritable missió destructora significa odi en acció. La creació és la vida i la destrucció la mort (p.188). / En el joc maten simbòlicament l'autoritat per alleugerir les seves pors (.167).
- No podem ser justos perquè no ens coneixem a nosaltres mateixos i no reconeixem les nostres tendències reprimides. Un adult no pot educar mai més enllà dels seus propis complexos (pàgina 208). 
- La defecació és un treball de creació pels nens; simbòlicament significa quelcom de gran valor (pàgina 217). 
- L'exigència social -allò que pensa la societat- ha de cedir el pas a l'exigència individual (pàgina 226). 
- Tenir bones maneres significa pensar en els altres. La nostra conducta conscient és buida de significa perquè fem cas a les normes socials establertes (cedir la cadira...), però les bones maneres formen part del nostre inconscient. 
- Es fa veure a l'infant que emocionalment no accepti el seu dret a la pròpia satisfacció (pàgina 265). 
- Quan hom s'escandalitza implica que existeix un interès obscè per allò que produeix escàndol (pàgina 270). 
- Quan es fan grups del mateix sexe (els mateixos infants), existeix inconscientment l'homosexualitat (pàgina 271). *Podem dir que és una etapa més que cal superar. 
- Qualsevol religió té naixement, joventut, vellesa i mort. La idea de Déu canvia quan canvien les cultures (pàgina 276).
 - Qualsevol de nosaltres sent alguna vegada la necessitat de fugir de la realitat, altrament no llegiríem una novel·la, ni aniríem al cine ni beuríem un got de whisky (pàgina 278). 
- Rebutjar les creences imposades o interioritzades suposa un xoc massa fort i, per això, les anem inculcant als nostres fills (pàgina 283). *Suposo que ho justifiquem dient perquè "sempre s'ha fet i cal seguir-ho fent", com per exemple les tradicions més punyents com són las corridas de toros. 
- Un desig insatisfet queda fixat en l'inconscient (pàgina 285). 
- Odiem dels altres allò que odiem de nosaltres mateixos. No som lliures emocionalment perquè venim condicionats (pàgina 292). 
- El fet de pegar es pot considerar odi a la carn. I la carn significa el cos amb totes les seves exigències i desigs (pàgina 303). 
- La neurosi és el resultat d'un conflicte entre allò que li han dit que no ha de tenir i allò que realment desitja (pàgina 314).
- Tots tenim desigs, amors i odis soterrats. El caràcter és una combinatòria de conducta conscient i inconscient (pàgina 328). 
- L'infant rep les consciències dels qui l'envolten. La seva infelicitat és el resultat del conflicte entre la consciència i la naturalesa humana (pàgina 331). 
- El soroll expressa el seu poder sobre el medi on viu. 
- El desig de l'infant de convertir-se en persona gran és un desig de poder (com el fet que tenen els adolescents de fumar d'amagat, pàgina 345). 
- L'infant assedegat d'amor esdevé un individu odiós, insociable i criticaire (pàgina 353).
- Tots tenim el nostre patró de valors i mesurem els altres a partir de les nostres mesures personals (pàgina 364). 
 - Com pot interessar-se, si té un problema inconscient? (pàgina 378).
- La vida és plena de fragments d'interessos (pàgina 287). *Per això, els infants i els adults canvien ràpidament d'activitats. 
- La disciplina externa fa que els homes s'aferrin a les seves cadenes (pàgina 401). 

I, per acabar, un penjo una presentació sobre "La profilaxi afectiva. Les emocions positives com a font de salut" del Doctor Jaume Rosselló.  

dilluns, 10 d’agost del 2015

PLANTILLES DE GRAFO

Després de treballar la grafomotricitat experimentalment (farina, xocolata, aigua, pintura...), podem tenir unes targetes plastificades com són les següents:




I aquí les plantilles: 




I aquí les plantilles:




I aquí les plantilles:

Printable Prewriting Cards_My Little Bookcase
I aquí les plantilles: 




En el següent enllaç, trobareu un MUNT de plantilles en format vertical i algunes en horitzontal per treballar el traç:
Curved and Zig Zag Line Tracing – 1 Worksheet


I aquí la plantilla: 


I aquí la plantilla: 


spiral tracing worksheets


divendres, 7 d’agost del 2015

Geometria i simetria a EI

Cercant activitats relacionades amb la geometria, us deixo aquestes propostes innovadores. Es dóna importància a l'experimentació directa amb els materials i a treballar partint de les figures amb volum (esfera, cilindre, prisma, cub...) per després treballar les figures planes.

PLASMEM QUINA FIGURA GEOMÈTRICA HEM TOCAT:

ESTAMPEM PER VEURE QUINA FIGURA SURT:

dijous, 6 d’agost del 2015

dimecres, 5 d’agost del 2015

LA CAPSA DEL BUF

El treball de consciència fonològica és molt important a infantil. Alguns propostes que us poden ajudar poden ser les següents:

- bufar pilotes amb canyetes
- transportar -tot xuclant- animals fets amb goma eva a un lloc determinat
- fer onomatopeies (espetegar la llengua...)
- mastegar sugus
- apagar espelmes
- xiular amb la boca i amb el xiulet
- fer bombolles
- visualitzar vídeos i practicar-ho a l'aula






- tenir una capsa o un racó del buf:

dimarts, 4 d’agost del 2015

LA MÀQUINA TRANSFORMADORA DE QUALITATS

Un material didàctic que podem crear per treballar les relacions de canvi és la màquina de canviar qualitats:




http://generacio2009bruc.blogspot.com.es/2014/02/la-maquina-de-canviar-qualitats.html
Aquesta màquina té com "un rellotge" que serveix d'iniciació canviant només una consigna de les quatre:  el color, la mida, la forma o el gruix.  

I aquí teniu la màquina que acabo de crear tot fusionant les anteriors:





Algunes consideracions:
- disposar d'una capsa de sabates de mida gran o d'una caixa de fulls. 
- tenir paper de colors per folrar la capsa i airox fix. 
- afegir botons per decorar i fer "més real" la nostra màquina. 
- fer dos forats als laterals: un d'entrada i un de sortida. Penseu que si utilitzeu el cúter és millor "retallar" tota la forma per evitar que el cartró es faci malbé. 
- he decorat els forats d'entrada i sortida amb gomets per fer-los més resistents.
- aquí teniu l'enllaç amb les targetes dels atributs. 
- he afegit part de la "tapa" de la capsa de sabates al darrere per poder-hi posar la capsa dels blocs lògics a l'hora de jugar.
- les targetes del davant de la màquina estan plastificades "fora" de la capsa per així poder-les utilitzar o canviar.   

Heu vist altres "màquines"?

dissabte, 1 d’agost del 2015

Èol o la vida al vent

Aquest estiu m'està sent molt profitós a nivell literari, així que aquí teniu una altra recomanació:

Portada llibre Els homes del sac

Títol: Èol o la vida al vent
Autor: Robert Fàbregas i Ripoll
Editorial: El cep i la nansa, 2015

Opinió: Buscant petites joies literàries em va captar l'atenció el títol d'aquesta gran obra i també la portada. Després, vaig fer una ullada a l'escrit del darrere i em va agradar tant que ja forma part de la meva biblioteca personal. 
Un petit resum de l'obra seria el següent: el llibre tracta de les reflexions quotidianes d'un noi solitari que s'endinsa en els seus sentiments davant la vida. 
Si us agrada pensar sobre els vostres sentiments, sobre la vida i la mort...ja ho sabeu ;)

Per més informació:
https://publicacions.wordpress.com/2015/02/26/eol-o-la-vida-al-vent/