dijous, 29 d’agost del 2024

EL BLOG FA 13 ANYS!

Aquest blog té 13 anys!

Va néixer per dinamitzar la maleta pedagògica creada pel grup de treball al CRP de Montmeló i, des de fa anys, hem anat incorporant idees relacionades amb el món educatiu. 

Volem agrair-vos el vostre suport en tot aquest temps. 


Us deixem el TOP 5 de les entrades més visitades i el TOP 8 dels visitants:

TOP 5 D'ENTRADES
Recull de frases pels informes (entrada del 2013 i actualitzada l'any 2022)
Dinàmiques cooperatives (entrada del 2016)
Projecte: Els esports (entrada del 2013)
Projecte: Els dinosaures (entrada del 2013)
Projecte: Els pirates (entrada del 2015)

TOP 8 DE VISITANTS
- Espanya
- Estats Units
- Rússia
- Suècia
- Singapur
- Irlanda
- Alemanya
- França

dimecres, 14 d’agost del 2024

"I el teu drac, com és?" de Jackie Morris

https://libreria.elpetittresor.com/es/libro/i-el-teu-drac-com-es_3708 

Títol: I el teu drac, com és?

Autora: Jackie Morris

Editorial: Thule Edicions, 2009

Opinió: Preciós àlbum il·lustrat en el qual els protagonistes de la història ens ensenyen els seus dracs. Crec que ara es fa difícil de trobar perquè aquest àlbum il·lustrat ja té uns quants anys i està descatalogat. 

Què podem potenciar?

- Diverses interaccions: 

  • text i lector: canviar el títol de l'àlbum; buscar adjectius per definir el drac o  la dragona de cada il·lustració; canviar paraules del text (El meu drac és safir i aiguamarina, imponent i grandiós. La seva cua és llarga com un riu per xxxxx); escriure què ens ha semblant la lectura de l'àlbum en el nostre diari de lectura; buscar una banda sonora per l'àlbum o per alguna il·lustració en concret; canviaries l'ordre de les il·lustracions? Per què?; reflexió sobre el text (veure a la graella de sota); etc. 

Llibre: MUNITA, F. (2021). Yo, mediador(a): mediación y formación de lectores. Octaedro.
  • entre textos: buscar altres àlbums il·lustrats sobre dracs i dragones; comparar il·lustracions (tots els dracs tenen ales? tenen escates? on viuen? què mengen? Etc. 
https://totnens.cat/albums-illustrats-protagonitzats-per-dracs/
  • entre lectors i lectores: il·lustrar el nostre drac i/o dragona i explicar-ho davant dels companys en un lloc especial com pot ser en un faristol (per afavorir la comunicació davant dels altres i la capacitat d'empoderar-se); en grup, crear un altre text de l'àlbum il·lustrat; per parelles, buscar els dracs i el seu possible país o continent d'origen veient com s'han il·lustrat els protagonistes (vestit d'esquimal...) i situar-los en un mapa, etc.   

Enllaç en una proposta relacionada amb Sant Jordi. Per si de cas, us deixo l'accés directe al drive per si no funciona l'enllaç. 

SI EN VOLEU SABER MÉS...

https://graffeg.com/products/tell-me-a-dragon-by-jackie-morris?srsltid=AfmBOoohjgfGVaL9PrYne0Qdr2wOoyGEphGXsIyxKxw-VZN5w6725M2Z

http://lamaletadelprecinemaainfantil.blogspot.com/search?q=DRACS

dimecres, 7 d’agost del 2024

"Yo, mediador@" de Felipe Munita

https://octaedro.com/libro/yo-mediadora/

 Títol: Yo, mediador(a): mediación y formación de lectores.

Autor: Felipe Munita

Editorial: Octaedro, 2021

Opinió: El llibre tracta sobre com crear experiències literàries a l'escola com també a altres contextos d'aprenentatge. L'autor comparteix algunes experiències i la definició sobre què és ser mediador escolar de literatura. És molt recomanable la seva lectura com també els llibres i els articles que han publicat altres autors/es com Teresa Colomer, Michèle Petit o Aidan Chambers.  

Pàgina 66. Trobareu els objectius de l'educació literària en relació amb el corpus [literari], els dispositius de lectura (individual o en grup; lectura autònoma o guiada...), a la postura de lectura i sobre l'activitat mediadora).  

Pàgina 89-90: El mediador escolar de lectura literaria es un actor educativo que interviene intencionadamente en la construcción de condiciones favorables para la apropiación cultural y la participación en el mundo de lo escrito por parte de sus estudiantes. [...] favorecen tres grandes tipos de interacción: entre lectores, entre los textos, y entre el lector y el texto. [...]. En definitiva, se espera que la experiencia de aprendizaje favorezca procesos de cambio y de construcción de sentido en el alumno, ampliando así sus formas de diálogo consigo mismo, con los otros y con el mundo. 

Pàgina 172; Esta función metadiscursiva (es decir, intervenir con reflexiones acerca del propio devenir de la discusión como forma de enseñar a los niños y niñas a participar en ella) se observa igualmente cuando se quieren subrayar los aciertos en el proceso de construcción de sentido. 

Pàgina 181: En otros momentos, en cambio, la mediadora opta expresamente por "salir" del texto y llevar el debate hacia el plano de la experiencia personal de los lectores, favoreciendo así la creación de puentes entre la ficción y la vida cotidiana. 

Pàgina 215: El diario de lectura es otro dispositivo que avanza en esta dirección. Se trata, aquí, de centrarse en la apropiación personal  de las obras, dándole lugar a las primeras impresiones, sensaciones y pensamientos poco estructurados que caracterizan toda actividad inicial de recepción lectora. 

Pàgines 220-222: Trobareu una eina d'avaluació de les activitats mediadores que podem dur a terme a l'aula. 

Pàgina 246: [...] la práctica lectora deviene una herramienta (en ningún caso la única, pero sí una más) que puede favorecer los procesos de elaboración de la propia subjetividad y de diálogo del sujeto consigo mismo, con los otros y con el mundo. 

MUNITA, F. (2021). Yo, mediador(a): mediación y formación de lectores. Octaedro.


  • Accés al drive amb les propostes adaptades. 

SI EN VOLEU SABER MÉS...

https://anatarambana.substack.com/p/dibujando-no-se-crean-lectores

https://revista.profesionaldelainformacion.com/index.php/EPI/article/view/epi.2019.nov.12/47598

https://fpalabra.cl/conversacion-con-felipe-munita/

https://vivaleercopec.cl/descubre-mas/reportajes/el-camino-de-la-mediacion-lectora-partamos-por-el-principio


LLIBRES MOLT INTERESSANTS:

"Dime" de l'Aidan Chambers

- "La frontera indómita" de la Graciela Montes

- "Leer el mundo. Experiencias actuales de transmisión cultural" de Michèle Petit