divendres, 13 de gener del 2023

La senyora Palfrey se'n va al Claremont de l'Elizabeth Taylor

 

https://vienaedicions.com/book/la-senyora-palfrey-sen-va-al-claremont

Títol: La senyora Palfrey se'n va al Claremont

Autora: Elizabeth Taylor

Editorial: Viena Edicions, 2022


Opinió: Seguint el rastre de la senyoreta Buncle, em van recomanar aquesta novel·la de poc més de dues-centes pàgines. I, és una delícia! Se'ns narra com la senyora Palfrey se'n va a viure en un hotel anomenat Claremont. I, no és l'única vídua. 

Per altra banda, l'autora narra amb precisió el dia a dia rutinari dels avis i àvies i dels reptes que tenen en la vellesa (deteriorament de les capacitats...). 

Només afegir que em dol com certs familiars es comporten amb els seus avis i àvies i, que en poques pàgines es desvetllen moltes coses i són, en certa manera, fulminants. 

Us deixo algunes cites: 

Pàgina 28: Va pensar que, amb el pas del temps, els ulls blaus es tornen més pàl·lids i més inquietants. 

Pàgina 51: Sabia quines serien les etapes següents, les havia previst. La invalidesa total: i aleshores una residència, més cara que el Claremont, on la tindrien tot el dia al llit, perquè era el més còmode per als cuidadors. 

Pàgina 66: Ja saps com va, la gent, si no la valores de jove, de tant en tant si més no, es mor de desesperació o bé es converteix em Hitler, ho sabies, això? 

Pàgina 79: El drama de la vellesa consistia a no sentir-se segura anant enlloc, a veure com la llibertat li quedava fora de l'abast. 

Pàgina 192: Per a una criatura, cada dia que passa representa un petit aprenentatge; per a un vell, un petit oblit. Els noms s'esborren, les dates perden el sentit, els fets es confonen i les cares s'esvaeixen. Són edats cansades, tant la infantesa com la vellesa. 

Pàgina 195: Se sentia jutjada i incòmoda, sobretot perquè havia estat girada d'esquena, ben conscientment, força estona. 

Pàgina 214: Quan va haver acabat, es va sentir buit de tota emoció i cansat com si hagués perbocat un món sencer.  

SI EN VOLEU SABER MÉS...

http://www.labiela.cat/les-llibertats-de-la-senyora-palfrey/

https://revistasantiago.cl/criticas/el-hotel-de-la-senora-palfrey/

https://www.revistaleemos.com/prohibido-morir-aqui-una-novela-elegante-y-sutil-que-nos-habla-sobre-la-vejez-la-soledad-y-la-muerte/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada