dijous, 4 de juny del 2020

EL MIEDO A LA LIBERTAD


Títol: El miedo a la libertad
Autor: Erich Fromm
Editorial: Paidós. 
Nueva Biblioteca Erich Fromm (16 impressió, 2019)

Opinió: Llibre indispensable per conèixer la mentalitat humana, sobretot per entendre el poder exercit pel feixisme i el nazisme. Entenc que és de lectura obligatòria pels psicòlegs/es. 
El llibre té un quants anys i les conclusions o evidències que es fa arribar l'autor, són aplicables avui en dia. Observo que poc han canviat certs conceptes i comportaments. 

Explicaré de manera molt lleugera alguns punts destacats. Bàsicament, tenim una necessitat de reconeixement, que algú ens guï i ens segueixi. Molta gent deixa aparcat el seu jo per seguir a algú (família, societat...) per tal de sentir-se acceptant i no veu que no és lliure. El caràcter autoritari té trets sàdics (impuls dirigits a l'exercici d'un poder il·limitat sobre una persona) i trets masoquistes (impuls dirigit a la dissolució del propi jo en un poder omnipotent). La "massa",  la gent dona impuls i poder perquè se sent perduda i necessita el lideratge dels altres per tenir a on aferrar-se (sentiment de pertinença que va ser abolit després de l'edat mitjana).    

*Caràcter: determina el pensament, l'acció i la vida emocional dels individus. 

Pàgina 365: La libertad positiva consiste en la actividad espontánea de la personalidad total integrada. / La espontaneidad es el ejercicio de la propia y libre voluntad. 
Pàgina 380: La victoria de la libertad es solamente posible si la democracia llega a constituir una sociedad en la que el individuo, su desarrollo y felicidad constituyen el fin y el propósito de la cultura; (...). 
Pàgina 399: el carácter social internaliza las necesidades externas, enfocando de este modo la energía humana hacia las tareas requeridas por un sistema económico y social determinado. 
Pàgina 402: la familia (...) son portadores del carácter social de si sociedad o clase. 
Pàgina 417: ,las condiciones sociales ejercen influencias sobre los fenómenos ideológicos a través del carácter; (...)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada