dijous, 21 de maig del 2020

EL POLTRE DE LA LLUNA


El poltre de la Lluna

Títol: El poltre de la Lluna
Autora: Ester Farran
Il·lustradora: Eva Sánchez
Edicions: Salòria, 2015

Opinió: "El poltre de la Lluna" esdevé una història entranyable i atemporal. Ens podem sentir identificats amb certs personatges que alguns són més somniadors que uns altres. Sembla que no tingui importància, però hi ha un petit detall, a la coberta, que ens dona una pista: "Lluna" està escrit amb majúscula, per la qual cosa no es refereix al satèl·lit. 

Per altra banda, no sóc massa experta, però em sembla que aquest llibre és un conte il·lustrat; no un àlbum. Per què? Si llegim el text sense mirar les il·lustracions, hi ha coherència, per la qual cosa no compleix un factor primordial sobre els àlbums: necessitem les il·lustracions per entendre el text. 

Abans d'acabar el conte, hi ha una pàgina informativa sobre el Cavall Pirinenc Català. És d'agrair si ho desconeixem. També, seria interessant tenir un petit diccionari sobre alguns paraules a les quals no estam habituades. 



QUÈ PODEM FER A L'AULA? ALGUNES IDEES: 
Emprant la metodologia ABP podem fer grups cooperatius per investigar sobre:
- tipus de cavalls del Pirineu o tipus de cavalls de pagès (característiques, alimentació, parts del seu cos...)
- investigar sobre l'autora i la il·lustradora: contactar-hi, fer un videoconferència o una entrevista escrita...(quants mesos o anys han trigat a escriure i il·lustrar la història?, quins materials han emprat?...). 
- entrevistar l'editor perquè ens expliqui quines col·leccions té o preguntar sobre "El Petit Pirineu" (per què escull aquestes històries per publicar-les?, etc).  
- buscar contes, àlbums il·lustrats, llibres de ficció... relacionats amb aquesta temàtica.
- comparar i identificar les il·lustratives papallones del conte amb les papallones reals (fer un inventari). 

Poster Ilustrado Mariposas Catalanas

- buscar les fires ramaderes i situar-les mensualment o cronològicament (fer un recull de quan es van iniciar, per què es fan...).

- fer un petit diccionari
  • devesa: pastures
  • alatzà: color rogenc
  • pollins: fills dels cavalls
  • eguina/ aïna: rellinar
  • cleda: tancat per recollir el bestiar
  • tremebunds: fan por

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada