dimecres, 8 de maig del 2024

Permís de maternitat + permís família monoparental + vacances no gaudides + lactància

Escric aquesta entrada que espero que us serveixi d'ajuda a l'hora de demanar certs permisos. Recordeu que sempre, en cas de dubte, heu de contactar amb els vostres Serveis Territorials. 

Aquests tràmits s'han de fer a través del portal d'ATRI i també del portal de centres (no totes les sol·licituds hi són en tots dos llocs).

PERMÍS DE MATERNITAT (es preveu ampliar-lo a 20 setmanes). 

  • Si esteu de baixa abans d'agafar el permís de maternitat, quan tingueu la/es criatura/es, l'alta ha de ser del dia d'ABANS del naixement (Actualment, la baixa és de 16 setmanes, però es preveu allargar-la a 20 al llarg d'aquest 2024). 
  • Heu de presentar, com a petició genèrica als SSTT, la sol·licitud de maternitat del Departament (model A200) + la declaració jurada (A372) +  l'alta mèdica en cas que haguéssiu estat de baixa + el certificat d'autenticitat (A1116), el trobareu al Portal de Centres).  
PERMÍS DE FAMÍLIA MONOPARENTAL (4 setmanes més) *Compte! Hi ha hagut aquesta ampliació de 10 setmanes. 
  • 15/20 dies ABANS que acabi el vostre permís de maternitat, heu de sol·licitar el permís de família monoparental. Recordeu que ara no existeix el document físic del llibre de família. Es fa a través del portal ATRI (jo adjuntaria el títol de família monoparental i en el permís de maternitat ja ho anunciaria perquè ho tinguessin en compte).  
  • Podeu demanar el carnet de família monoparental aquí (GENCAT). [triguen unes dues setmanes a enviar-te la resolució i els certificats que cal renovar-los cada 4 anys. Recordeu preguntar a cada botiga si fan descompte per a famílies monoparentals. Molts supermercats fan un 5% de descompte]. 
PERMÍS DE VACANCES NO GAUDIDES
  • 15 dies ABANS que acabi el permís de família monoparental, l'haureu de sol·licitar. Els dies que compten són els 22 dies del mes d'agost.
  • Heu de presentar la sol·licitud mitjançant petició genèrica (model A200)+ declaració jurada (A372).

LACTÀNCIA

  • Hi ha diferents opcions de reduccions de jornada en què se us anticipa el sou que haureu de retornar després. 
  • Lactància compactada en cas de jornada sencera: Cal enviar-lo uns quinze dies abans que acabi el permís de les vacances no gaudides. 
  • Reducció 1/3: 80% de retribucions (122 dies) i reducció 1/2: 60% de retribucions (182 dies).

Recordeu que aquesta entrada s'ha publicat l'any 2024 i és possible que el protocol canviï. 


Altres dubtes:

A partir del 91è dia de baixa, cal omplir la sol·licitud de prestació de MUFACE (si sou de MUFACE) i heu de recordar que, quan feu la declaració de la renda, imprimir el certificat de retencions del Departament i de MUFACE (jo no sabia que existia!). 


ALTA BENEFICIARIS (MUFACE): Heu de demanar l'alta del vostre fill/a mitjançant la sol·licitud de MUFACE. Us demanaran el certificat de naixement i el vostre fill/a tindrà el mateix codi que el vostre. Directament, també tindrà el codi de la SS (la meva seguretat social).   


ALGUNES RECOMANACIONS: Registrar el vostre fill/a a l'hospital (molts hospitals fan un preregistre) i demanar un certificat de naixement. Tot seguit, anar a l'Ajuntament a fer el registre civil amb els papers que us han facilitat els de l'hospital (el groc i el vermell, em sembla) i donar d'alta en el padró municipal. Quan tingueu el certificat de naixement del registre civil (us l'envien via email), demanar l'alta de beneficiaris de MUFACE i descarregar-vos l'imprès. A continuació, anar al CAP per demanar la targeta sanitària. I, per últim, heu de demanar el títol de família monoparental. Tots aquests processos triguen un mes aproximadament.    

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada