diumenge, 2 de setembre del 2012

ADAPTACIÓ I ENTREVISTES

Com cada curs escolar, mestres, alumnes i famílies s'han d'adaptar. I tot procés d'adaptació és dur i més encara a P3. Així doncs, perquè pugui ser més satisfactori, cal que les famílies puguin quedar-se amb nosaltres (durant l'adaptació) i, durant la primera reunió, és important que la família se sentir-se segura, recolzada i es pugui establir certa confiança.

Tot seguit exposo algunes "pautes" que us poden ser d'utilitat:

QUÈ HEM DE FER DURANT LA PRIMERA ENTREVISTA?
Saludar a la família, ser amable.... tancar la porta de l'aula per respectar la intimitat. I buscar un full i un boli per anar apuntant el que creieu convenient (hi ha mestres que DESPRÉS de l'entrevista ho apunten tot, però alguns cops es poden oblidar d'aspectes bàsics....).

QUÈ DIR?
Primer de tot, cal presentar-se i evitar preguntar molt. Si la família està predisposada a xerrar, els deixeu fer i sinó heu d'intentar saber a quina escola ha anat el nen/a, com està a casa, a què li agrada jugar, si "es mostra" sociable [publicaré aviat una entrada sobre això], si té germans i com es relacionen, si té por, si és al·lèrgic, si controla els esfínters, quina llengua materna parla, si es mareja, com el renyen-castiguen a casa, amb qui està el nen (àvia, pare...), si té problemes de parla, si té alguna malaltia crònica...... . 

També, si la família vol saber què es farà a l'aula,  podeu explicar una mica què és farà durant el trimestre (P3: es treballarà el nom, el número 1, motricitat fina, normes,....), etc.

I, SOBRETOT, DIR CLARAMENT QUE QUAN TINGUIN ALGUN DUBTE O PREOCUPACIÓ QUE US HO DIGUIN INMEDIATAMENT!!!! (moltes famílies et comenten preocupacions durant el mes de gener o durant el mes de juny!!!!!).

Per últim, hi ha escoles que fan signar als pares i a les mares el FULL DE LES ENTREVISTES tot exposant els temes i acords pactats. PER QUÈ ES FA? Es fa perquè si la família i l'escola han acordat alguna pauta d'actuació i la família "recrimina" que no és veritat, tens el full signat per ells. Suposo que això es fa per evitar "culpabilitzar" l'escola. 

4 comentaris:

  1. Molt interessant aquesta entrada!
    Jo afegiria que si els pares prenen nota, per recodar el que diuen els/les mestres, també ho hem de viure amb normalitat.
    La primera vegada que em va passar, em vaig sentir incòmode, fiscalitzada, insegura... fins que vaig comprendre que quan jo anotava també s'hi podien sentir ells.
    Dolços petons d'inici de curs!

    ResponElimina
  2. Hola Carme!
    Gràcies per aquest comentari.

    És ben veritat que hi ha pares que apunten el que anem dient.

    Una forta abraçada.

    Que tinguis un bon inici tu també.

    ResponElimina
  3. M'ha encantant llegir el que s'hauria de fer durant l'entrevista. Encara que ja ho sabem moltes vegades cal recordar una mica...
    Bon inici de curs!

    ResponElimina
  4. Hola Ametlla!
    Moltes gràcies pel teu comentari.

    Sempre cal anar recordant les "coses" ja que "el costum" fa que oblidem certs aspectes que no hem "d'esborrar".

    Ens llegim.

    Bon inici a tu també.

    ResponElimina