dilluns, 11 de març del 2024

La màgia de llegir en veu alta de la Meghan Cox Gurdon

 

https://vienaedicions.com/book/la-magia-de-llegir-en-veu-alta

Títol: La màgia de llegir en veu alta. 

El miracle de la lectura compartida en l'era de la distracció

Autora: Meghan Cox Gurdon

Editorial: Viena edicions, 2022

Opinió: L'autora explica amb senzillesa la importància d'explicar contes en veu alta a totes les edats i ho contrasta amb estudis i articles publicats per a diferents professionals (sector sanitari, psicològic...). Alhora, a la part final hi ha la bibliografia on comparteix lectures per llegir en veu alta. Francament recomanable. 

Per cert, l'autora comparteix un seguit de lectures en veu alta que es poden dur a terme a l'aula. 

Pàgina 36: "Llegir regularment amb els nens petits estimula els patrons òptims de desenvolupament del cervell i reforça la relació entre pares i fills en un període crític en el desenvolupament dels nens, en què es construeix el llenguatge, l'alfabetització i les habilitats socials i emocionals que tindrà durant tota la vida". (extret de l'Acadèmia de Pediatria Nord-Americana, 2014).

Pàgina 76: Si reservem un temps cada dia per llegir, podem deixar a un costat els deserts pixelats i descansar ni que sigui una estoneta en un lloc de connexió humana autèntica, sense tecnologia.  

Pàgina 130: Les paraules també són claus que obren el món (...). I passa el mateix amb els infants i amb les paraules que aprenen: com més en tinguin, més panys podran obrir.  

Pàgina 148: Hi ha una teoria que el vocabulari receptiu dels infants (les paraules que entenen) és d'un a tres anys més avançat que el seu vocabulari expressiu (les paraules que fan servir). Això vol dir que escoltant poden entendre i apreciar narratives que altrament estarien fora de les seves competències. 

Pàgina 190: Per això el temps que dediquem a llegir-los en veu alta se suma a una segona educació, que els ajuda a "adquirir una noció d'horitzons" per expressar-ho com el lingüista John McWhorter. 

Pàgina 194: De manera que les al·lusions culturals s'entrellacen i es reforcen entre elles i, tal com passa també amb les paraules de vocabulari, com més en coneguin els nens, més en pescaran al vol. 

Pàgina 219: Com més llegim, més veus sentim; com més veus, més imaginació; com més imaginació, més opinions; com més opinions, més llibertat de pensament; i com més infants tinguin llibertat de pensament, millor.

Pàgina 221: Els llibres que llegiu enriquiran les vides dels vostres fills molt temps després que creixin i marxin.  

Pàgina 237: Llegir té un poder analgèsic i de consolació sorprenent, alleuja els solitaris del seu aïllament i ofereix als malalts un petit recer del pes esgotador de la malaltia. 

SI EN VOLEU SABER MÉS...


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada