dissabte, 28 de gener del 2012

JORNADA DE PORTES OBERTES

Hola a tots i a totes!
Durant aquest segon trimestre, la majoria d'escoles "obren" les portes perquè les famílies i els mestres, puguin veure què i com es treballa. Això pels mestres és una oportunitat per agafar idees, reflexionar sobre la seva tasca docent, entre altres coses.

Aquest matí he anat a una escola "Waldorf" i us explicaré de què s'ha parlat:

- L'escola permet als pares quedar-se una estona amb els infants. Creuen que de mica en mica es desvincularan dels pares i és important que estiguin amb ells. També, no tenen un horari rígid, és a dir, poden portar a qualsevol hora el seu fill/a (sempre abans d'esmorzar).
- Les famílies participen en les diferents comissions i també porten "esmorzars" per a tots/es.
- Les escoles Waldorf no són "escoles lliures" (molta gent ho creu), sinó la seva ideologia és "L'EDUCACIÓ PER LA LLIBERTAT".  
- Al llarg del matí, hi ha moments d'expansió, és a dir, a través del joc el nen "rep el món". I hi ha moments de concentració, és a dir, el "món" entra en el nen. Això pot ser a través dels contes (expliquen contes a partir dels 4 anys i aquests tenen poques il·lustracions perquè els infants puguin imaginar-se el que vulguin).
- L'adult acompanya als infants i proposa algunes activitats "indirectament". Es pot posar a serrar fusta i qui estigui interessat, el pot acompanyar.
- Les activitats tenen una funció ja que el nen no fa "el que vol". 
- Les aules de l'escola no tenen cap cartell penjat i les parets són de color "rosa pal" ja que aquest color recorda la nostra estada al ventre matern i ens proporciona pau. A més a més, no tenen joguines de plàstic sinó objectes fets de material natural: fusta, roba, cintes, tamborets,... . Cal afegir que aquests objectes no són "estipulats", és a dir, tenen objectes "neutrals" (sense una funció específica) perquè els nens/es puguin escollir què fan amb ells.
- Creuen que a l'educació infantil és molt important treballar les vivències ja que aquestes permetran als infants assumir els conceptes que es treballin a l'educació primària.
- Algunes activitats que treballen són les tasques manuals i les tasques artístiques a través de l'elaboració de pa i també treballen la motricitat fina a partir de la llana.

Sabeu més coses de la pedagogia Waldorf? Què us sembla?

7 comentaris:

  1. Que interessant! ara mateix busco més informació
    Bon cap de setmana

    ResponElimina
  2. Hola pitavola!
    Crec que és molt interessant.
    Has llegit algun llibre de la Rebecca Wild? Parla de l'escola activa.
    Bon cap de setmana.
    Meritxell

    ResponElimina
  3. Molt interessant el post! Suposo que ja he fet tard però m'encantaria anar a portes obertes d'aquest tipus d'escola.
    Un petonet ben fort!

    ResponElimina
  4. Hola Olga!
    Crec que no has fet tard. He trobat això:

    El 4 de febrer obren les portes a l'escola Waldorf de Bellaterra.

    http://www.escolawaldorf.org/nweb/index.php

    ResponElimina
  5. Ostres, que interessant! A veure si puc anar-hi aquest 4 de febrer. M'agradaria molt poder visitar una escola d'aquestes. Fa temps que busco informació sobre la pedagogia Waldorf i tot el que he llegit m'encanta.
    Al meu blog hi he fet dues entrades que en parlen. Us deixo l'enllaç per qui hi estigui interessat:

    http://unpolsimdesal.blogspot.com/search/label/pedagogia Waldorf

    Una abraçada!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Hola lluna!
      Jo també intentaré anar. :)

      M'acabo de llegir les teves entrades. Són molt interessants.

      Elimina