Pàgines

dijous, 25 d’abril del 2024

Dime d'Aidan Chambers

 


Títol: Dime

Autor: Aidan Chambers

Editorial: Fondo de Cultura Económica, 2007

Opinió: Aquest llibre és una petita joia que acabo de descobrir. Les persones interessades en aquest tema, l'han de llegir. 

Pàgina 15: En la pàgina 15, trobareu aquest resum de "El cercle de lectura":

https://www.vocaeditorial.com/blog/plan-lector/

Pàgina 16: Ayudar a que los niños participen en el drama de la lectura, ayudarlos a convertirse en dramaturgos (reescritores del texto, directores (intérpretes del texto), actores (representantes del texto), público (receptores activos y sensibles del texto), incluso críticos (comentadores, explicadores y estudiosos del texto), es lo que considero nuestro trabajo como maestros de lectura. 

Pàgina 23: Los significados de cualquier texto cambian de acuerdo al contexto de la vida de los lectores y de sus necesidades en un momento determinado. 

Pàgina 26: En esencia, hablar sobre literatura es compartir una forma de contemplación. Es una manera de dar forma a los pensamientos y emociones por el libro y por los significados que construimos juntos a partir del texto: ese mensaje controlado imaginativamente, que el autor envía y que nosotros interpretamos de cualquier modo que creamos útil o placentero. 

Pàgina 34: Cada miembro sabe una parte, pero ninguno sabe todo. Y los miembros de una "comunidad de lectores" intencionalmente se abocan a una actividad cooperativa de discusión con el objetivo de descubrir más sobre el texto de los que lograrían de otra manera. 

Pàgina 56: "Lo que enseñan los textos -nos recuerda Margaret Meek- es un proceso de descubrimiento para los lectores, no un programa de instrucción para los maestros". 

Pàgina 71: Y recuerde: nunca trate de agotar todo el libro o a los lectores o lo que quieren decir. Deje algo para otra ocasión. Deje algunas preguntas sin resolver. 

Pàgina 162: Leer es siempre cuestión de encontrar patrones, buscar conexiones, mantener la mente abierta a diferentes posibilidades. 

Pàgina 163: "Dime" tiene éxito porque pone en primer plano la importancia de la experiencia del lector al leer el texto y compartir la experiencia de otros "lectores igualmente cualificados" (palabras de Wayne C.Booth). 

ALTRES LLIBRES SOBRE AQUEST TEMA.

SI EN VOLEU SABER MÉS...

https://www.rutasdelectura.com/blog/2019/02/25/dime-los-ninos-la-lectura-y-la-conversacion/

dilluns, 22 d’abril del 2024

RECOMANACIONS LECTORES

Hola a tothom, 

Fa temps que tinc alguns referents de guies de lectura relacionades amb Nadal, Sant Jordi o l'Estiu:

- La invitació a la lectura, el blog d'en Jaume Centelles

- El Grup de Treball de la Federació de Moviments de Renovació Pedagògica Bibliomèdia

- El Grup de Treball de Literatura Infantil del Garraf

Les seves recomanacions són molt valuoses, ja que després les compartim amb el claustre o amb les famílies. També, des de la comissió de la biblioteca, les pengem en el blog i les seleccionem tot combinant-les.  

dijous, 18 d’abril del 2024

ANÀLISI DE CARTELLS PUBLICITARIS (infantil-primària)

Una tipologia textual que podem treballar a les aules són els cartells publicitaris. 

QUINS SÓN ELS EIXOS DEL PLEC QUE PODEM POTENCIAR?

- Saber llegir

- Llegir per aprendre

- Gust per la lectura


POSSIBLES OBJECTIUS (alguns ampliats dels enllaços de les experiències que teniu a continuació):

  • Familiaritzar-te amb els textos publicitaris per tal d'aprendre a llegir-los i interpretar-los. 
  • Gaudir i participar en activitats de lectura col·lectiva per tal de crear narratives compartides que ens ajuden a créixer i ser crítics amb la realitat. 

QUÈ PODEM ANALITZAR?

- El logotip, el missatge (paraules i/o frases), els colors utilitzats i el seu possible significat, el tipus de lletra (pal, lligada, script...), etc. 


- Preguntes per desenvolupar la literacitat crítica: 

  • Pensament holístic:  Què ens explica? (llegir què ens aporta...). Per què han escollit aquesta il·lustració? Tindria la mateixa repercussió en cas que el cartell fos diferent? 

  • Pensament social:  Quina intencionalitat o missatge ens transmet? Etc. 

  • Pensament creatiu: Pots relacionar i/o comprar el cartell amb la teva vida? I amb la teva realitat? Etc.

EXPERIÈNCIES

https://repositori.educacio.gencat.cat/bitstream/handle/20.500.12694/2865/lectura_cartell_experiencia_lectura_activitat_2018.pdf?sequence=1&isAllowed=y

/https://xtec.gencat.cat/.content/alfresco/d/d/workspace/SpacesStore/0064/91272c0f-53c7-4168-94cc-226077c8dfe1/3_lectura_guiada.pdf

dimecres, 17 d’abril del 2024

Narrativas literarias en educación infantil y primaria (diverses autores)

https://www.sintesis.com/libro/narrativas-literarias-en-educacion-infantil-y-primaria

 Títol: Narrativas literarias en educación infantil y primaria

Autors/es: Teresa Colomer, Mireia Manresa, Lucas Ramada i Lara Reyes

Editorial: Síntesis, 2018

Opinió: Llibre evidentment pràctic tal com diuen les autores amb recomanacions literàries i propostes de mediació lectora per aplicar en el nostre dia a dia a l'escola. 

Pàgina 11: La otra cara de la moneda es saber que las obras están diseñadas para que sean comprendidas por el lector a través de una compleja construcción de informaciones y vacíos que deben interpretarse adecuadamente (...). 

Pàgina 17: Conectar cuanto antes con las formas literarias a través de los demás permite que los niños se sientan implicados personalmente en esa actividad cultural.  

Pàgina 21: Familiarizarse con las narraciones significa interiorizar que hay una forma específica de contar cosas. 

Pàgina 22: Los personajes pasan a formar parte del mundo de los niños y permanecen en sus referencias sobre la realidad como una herencia cultural compartida con los adultos. 

Pàgina 29: Los niños disfrutan encontrando vías para prolongar su estancia en las obras.

Pàgina 112: Familiarizar a los niños con los distintos tipos de libros y explicitar sus rasgos forma parte de la educación literaria. 

Pàgina 128: Los valores que comparte una comunidad en una época y lugar no son estáticos y mucho menos eternos, sino que se van transformando a medida que cambian esa sociedad. 

Pàgina 132: La educación literaria del lector implica que este tome conciencia de que los textos hablan sobre el mundo y aportan mucha información sobre los sentimientos, creencias y formas de actuar de los humanos, así como valoraciones morales sobre todo ello.  

Pàgina 138: Los clásicos literarios se refieren a aspectos de la experiencia humana y permiten interpretaciones distintas, pero siempre interesantes para cada nueva generación que se incorpora a su lectura. 

Pàgina 154: El mecanismo discursivo que explica la relación que un texto mantiene desde su interior con otros textos se denomina intertextualidad. 

Pàgina 167: Así pues, los textos son necesariamente polisémicos: pueden producir efectos diversos, admiten variaciones interpretativas y presentan la posibilidad de alcanzar en mayor o menor elaboración sobre el sentido de la obra. 

Pàgina 178: La lectura guiada pretende, especialmente, ayudar a los alumnos a leer superponiendo una forma más distanciada de hacerlo, una forma que permite ganar perspectiva y abrir vías de interpretación más reflexivas para construir el sentido (Rouxel, 1996). 

Al llarg del llibre, ens recomanen diverses apps:

  • El visitante incómodo de Moving Tales (enllaç d'un altre blog). Lectura interactiva a partir de 9 anys. 
  • Spot de David Wiesner (enllaç).
  • Inanimate Alice de Kate Pullinger i  Chris Josephs (enllaç amb informació).
  • The Empty Kingdom (enllaç amb informació). Lectura a partir de secundària. 
SI EN VOLEU SABER MÉS...


Podeu descarregar-vos aquest llibre titulat "Siete llaves para valorar historias infantiles". Colomer, T. (dir) (2002): Siete llaves para valorar historias infantiles. Madrid: Fundación Germán Sánchez Ruipérez.

dilluns, 8 d’abril del 2024

"Els Willoughby" de Lois Lowry

 

https://editorialmeraki.com/producte/els-willoughby/

Títol: Els Willoughby

Autora: Lois Lowry

Il·lustrador: Dani Gómez

Editorial: Meraki, 2a edició, setembre de 2023. 

Opinió: Llibre molt entretingut d'una família força particular: els Willoughby. Té 158 pàgines i ens narra les aventures de quatre germans que tenen uns pares força despreocupats.  


SI EN VOLEU SABER MÉS...

Guia de lectura del llibre extreta del blog d'en Jaume Centelles amb activitats per fer ABANS, DURANT i DESPRÉS de la lectura. 

https://laslecturasdeguillermo.wordpress.com/2018/10/07/los-hermanos-willoughby-de-lois-lowry/

http://saboratintaliteraria.blogspot.com/2018/10/los-hermanos-willoughby-lois-lowry.html