divendres, 28 de setembre del 2018

FAMÍLIES MONOPARENTALS X ELECCIÓ

Hi ha múltiples tipologies familiars i cal normalitzar-les a les escoles. Avui parlem de les famílies monoparentals per elecció (inseminació).

Aspectes que ens poden preocupar:

- infants que no saben res del seu "origen"
- infants que afirmen que només tenen una mare/ un pare
- què fer amb l'entorn "establert"? Hi ha certes festivitats o temàtiques que es fan a l'escola  i caldria transformar-les com el dia del pare, el dia de la mare... 


Preguntes o reflexions que podem fer:

- És possible tenir solament un pare i/o mare? Per què ho creus?
- Ensenyar llibres adequats a l'etapa evolutiva dels infants que parlin de la reproducció (reflexionar sobre l'embaràs: es necessita l'esperma d'un home i l'òvul de la dona perquè es formi el bebè...)
- convidar una metgessa o un metge a explicar-nos "com es fa un bebè"
- ...

LLIBRES QUE PODEM TROBAR

Títol: Tengo una mamá y punto
Autora: Francesa Pardi
Editorial: Picarona(2016)

Opinió: Les protagonistes d'aquesta història són una nena, la seva mare i el gos.  Les il·lustracions són tendres i amenes.  



  • COMPTE: El mateix títol ens indica que només hi ha la figura materna i penso que no és ben bé correcte. 
  • Hi ha una situació a l'escola en la qual els infants han de dibuixar el seu pare i la protagonista dibuixa el pare que li agradaria tenir que acaba sent la mare. 
Autora: Carmen Martínez-Jover
Editorial: desconeguda o pròpia (2014)

Opinió: La búsqueda de Somy parla del somni de la Somy: desitja ser mare i no troba un pare pels seus fills i es fa una fecundació in vitro.



Foto pròpia

Cal destacar que les imatges són càlides i explícites (sobretot el pergamí amb els "ingredients per fer un bebè"). Francament, m'ha agradat força, però...: 


  • COMPTE: Hi ha una visió un pèl malèvola de la figura paterna (els candidats de la Somy són "macarres" o "sapastres"). Per no dir com es diuen. Així doncs, això caldrà adaptar-ho per ser neutrals i no marcar figures positives i negatives. 
* La mateixa autora i il·lustradora han publicat un altre llibre sobre la donació d'òvuls

Títol: Little Treasure
Autora: Anat Georgy
Il·lustradora: Shahar Leibovich
Editorial: Mil-media (2011)

Opinió: Bonica història en la qual la protagonista va preguntant als comerciants del barri: Per casualitat tens algun tresor que m'omplirà el cor d'amor?  (Do you by any chance hace a treasure that will fill my heart with love?). Aleshores, creu que ha de marxar del poble, però el seu òvul li diu que no... que és hora que parlin i decideix anar al metge.  

Foto pròpia

El conte introdueix el concepte de "matriu", "embrió" i "esperma" i compara el creixement del fetus amb els aliments com també explica que no és fàcil concebre l'embaràs.   


Hi ha altres contes d'aquesta temàtica, però que no he tingut l'oportunitat de consultar-los:


Com ho treballeu a l'aula? Coneixeu altres contes d'aquesta temàtica?
https://tataranietos.com/2015/06/04/cuentos-diversidad-familiar/

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada