Una petita maleta amb propostes i reflexions sobre la pràctica educativa enfocada a infantil.
Pàgines
▼
dimecres, 27 de maig del 2015
dimarts, 26 de maig del 2015
BINGO ESTIUENC
Durant les darreres setmanes de curs, podem dedicar alguna estona a jugar amb un BINGO ben ESTIUENC:
dilluns, 18 de maig del 2015
MEMÒRIES D'UN CURS ESCOLAR
En aquesta entrada faig bocins la meva experiència aquest any i com veig el món de l'educació avui en dia.
Ara que s'ha tornat tan de moda escollir a l'atzar els mestres segons les seves titulacions, crec que seria interessant que els centres també ESPECIFIQUIN si fan llibres, com s'organitzen...per així poder escollir - malauradament els qui podem- si són centres que s'adiuen als nostres criteris pedagògics i estalviar-nos un any de possible patiment. També cal dir que hi ha mestres que no consideren adequats certes coses, però es queden als centres per així - a la llarga, o esperant la jubilació d'algú- millorar (no canviar) l'escola.
Quan arribem a qualsevol centre, podem trobar-nos col·lapsats pel "material" (llibres, quaderns...) que cal fer i que algú altre ha escollit "per nosaltres" (sempre es fa durant el mes de juny). Si ets capaç d'adaptar-te ja ho tens guanyat.
ALGUNS CONSELLS QUE US PODEN FUNCIONAR
- El fet d'alentir fer les fitxes en un principi pot estar bé, però més endavant us podrà fer anar malament. Així doncs, pot ser feixuc trobar l'equilibri entre les propostes més experimentals amb el "temari que cal fer"; però, penseu que el vostre alumnat ho agrairà i, a més a més, amb vosaltres tindrà l'opció de ser més autònom. Per tant, l'esforç que esteu fent entre "l'obligació temària/fitxera" i la vocació, valdrà la pena.
COMPTE!!! Si heu de fer 60 fitxes de descoberta (60 per trimestre) i unes 80 de lectoescriptura (i a sobre relligades!!!), cal buscar maneres d'enllestir-les. Per tant, quan ABANS comenceu, abans acabareu.
- Aprofiteu els reforços per avançar "temari".
- Si decidiu no fer alguna fitxa, pot ser interessant endur-se-la d'amagat per evitar que us "enxampin".
- Mirar de motivar al personal docent que podem treballar (aprendre) d'una altra manera i estalviar-nos fer tantes fitxes.
- Moltes, moltíssimes dosis de calma, paciència i tranquil·litat. Les flors de Bach i els esports us poden ajudar ;)
Sentiments i vivències com a mestra
*DIA 1 (abans de tenir els infants):
Una mare ve amb la seva nena de tres anys (encara no els tenia) i li comenta que aquesta serà la classe on farà moltes fitxes. En aquell moment vaig pensar que era molt trist el seu comentari, però no vaig gosar dir res.
*PRIMERES SETMANES: Alguns infants entren a l'aula i em diuen si faran fitxes. Això ho agafo com a fet negatiu perquè em poden dir que estan cansats o volen fer-les perquè ja s'ha acostumat (aquesta última opció és realment colpidora).
*Quan algú que mana a l'escola et comenta que cal ACABAR TOTES LES FITXES perquè l'escola ha de donar la cara, t'ho diu realment tot. He pensat que si no em dóna temps, me'n portaré les fitxes per fer-les jo...
*Quan entres en una escola has de deixar de ser tu mateix per ser com ells volen que siguis? Si tots som diferents, com és que no volen escoltar les propostes dels altres?
*Quan algú que mana a l'escola et comenta que cal ACABAR TOTES LES FITXES perquè l'escola ha de donar la cara, t'ho diu realment tot. He pensat que si no em dóna temps, me'n portaré les fitxes per fer-les jo...
*Quan entres en una escola has de deixar de ser tu mateix per ser com ells volen que siguis? Si tots som diferents, com és que no volen escoltar les propostes dels altres?
*Conformar-te i acceptar el que hi ha et permetrà passar desapercebut i seguir els desitjos dels altres, però has de saber que a l'aula tens la teva llibertat i podràs fer coses sense ser vist.
*Hi ha mestres que com que no es quedaran al centre decideixen no LLUITAR. Considero que cal dir la teva opinió perquè formes part del centre encara que pugui resultar bastant ambivalent el fet de lluitar per treure temari quan no saps si l'any vinent vindrà un docent que pensi com tu o potser no.
*Possiblement, us costarà planificar un munt de fitxes diàries si mai ho heu fet. Això ho he après aquests últimes mesos. Em dol fer tres o quatre fitxes pràcticament cada dia, però ho he de fer perquè algú m'ho ha manat.
* FER TANTES FITXES SIGNIFICA QUE ELS INFANTS APRENEN? ENS PERMET TREBALLAR EL TRAÇ? ENS PERMET FER ALUMNES COMPETENTS? ENS PERMET FER ALUMNES AUTÒNOMS?
Tinc l'esperança que els infants hagin gaudit dels experiments, dels jocs, de les vivències compartides, dels contes i àlbums que hem explicat cada dia, de les cançons... i espero que no es converteixin en màquines que només esperen "treballar amb fitxes" perquè creuen que sinó no és treballar.
diumenge, 10 de maig del 2015
LES GRADUACIONS ESCOLARS
Com sabeu, queden poques setmanes per acabar el curs escolar i cal començar a pensar amb la tapa de l'àlbum i algun regalet extra.
Tot seguit, trobareu algunes idees:
EXEMPLES D'ORLES
- Els infants són partícips a l'hora de fer l'orla?
- Cal que participin o és un regal nostre?
- Què estem prioritzant?
*http://ideesmagistrals.blogspot.com.es/2011/05/tot-orles.html
* http://www.actividadeseducainfantil.com/2012/05/especial-orlas-2012.html
PREPARAR LA INVITACIÓ
NÚVOL DE PARAULES PERSONALITZAT i DITADES
Aquest any havia pensat fer un núvol de paraules amb els noms dels infants i enganxar-hi les nostres fotos amb les nostres ditades.
UNA CAPSA PER GUARDAR ELS DIPLOMES
Tot seguit, trobareu algunes idees:
EXEMPLES D'ORLES
- Els infants són partícips a l'hora de fer l'orla?
- Cal que participin o és un regal nostre?
- Què estem prioritzant?
* http://www.actividadeseducainfantil.com/2012/05/especial-orlas-2012.html
PREPARAR LA INVITACIÓ
NÚVOL DE PARAULES PERSONALITZAT i DITADES
Aquest any havia pensat fer un núvol de paraules amb els noms dels infants i enganxar-hi les nostres fotos amb les nostres ditades.
UNA CAPSA PER GUARDAR ELS DIPLOMES
BIRRET DE GRADUACIÓ
Per saber-ne més:
dijous, 7 de maig del 2015
JOIES LITERÀRIES
Avui us porto algunes novetats "de sempre" que pots trobar al bibliobús o a qualsevol biblioteca:
Títol: Qui ha vist les tisores?
Autor:Fernando Krahn
Editorial: Kalandraka (2002)
Opinió: És un àlbum amb unes il·lustracions molt ben definides on les imatges i el text no ocupen tota la pàgina. En aquest sentit, ara es fa difícil trobar àlbums on el BLANC hi predomini i és d'agrair trobar aquesta mena de joies en perill d'extinció. Cal esmentar que la història permet fer volar la imaginació i gaudir de la lectura.
Enllaç: PERDUTS ENTRE CONTES
Títol: A casa
Autor: Heinz Janisch / Helga Bansch
Editorial: Baula (2002)
Opinió: És un conte amb unes imatges ben alegres i divertides i amb poca lletra. Tracta de com seria la vida si... tot i que al final el més important és acceptar-nos i compartir moments amb els amics.
US ELS RECOMANO ;)
diumenge, 3 de maig del 2015
LA CAPSA DELS ENIGMES / LA CAPSA DELS MISTERIS
"La capsa dels enigmes o la capsa dels misteris" és una activitat que podem dur en pràctica setmanalment ja que afavoreix les habilitats del pensament.
Es tracta d'obrir-la un cop per setmana o més (això depèn dels recursos dels mestres) per poder reflexionar sobre objectes, cançons, quadres o parts de quadres (sense saber si són quadres), entrades, objectes estranys... per així formular hipòtesis i buscar solucions als "problemes o enigmes plantejats".
POSSIBLES OBJECTIUS
-Ser capaç de traduir els coneixements adquirits a diferents llenguatges (plàstic, oral, musical, corporal,...).
- Desenvolupar la imaginació i la fantasia.
- Familiaritzar-se amb personatges de contes de diferents cultures.
- Etc.
PROPOSTES INICIALS
- Qui ha portat aquesta capsa? Què hi haurà dins? Fa soroll? Hi haurà objectes grans o petits? I animals?
- Destinar un racó de pensar. / Hi ha escoles que tenen el racó de la PEPA (PEnsar i PArlar).
BLOCS TEMÀTICS
No podem separar les habilitats del pensament ja que totes interaccionen; hem de procurar valorar què cal potenciar en el nostre alumnat i en quina freqüència.
Segons Irene de Puig, aquestes són les principals habilitats de pensament:
HABILITATS DE PENSAMENT
Habilitats d'investigació: són aquelles que ens informen sobre el món: reconèixer evidències, formular hipòtesis, buscar alternatives i generar noves idees.
Habilitats de conceptualització: són aquelles que utilitzem quan interioritzem els aprenentatges: relacionar aspectes, establir diferències, clarificar, fer connexions...
Habilitats de raonament: són aquelles que ens són necessàries per ordenar i ampliar els coneixements a partir de la nostra implicació: justificar hipòtesis, reconèixer contradiccions, establir relacions de causa i efecte, generalitzar...
Habilitats de traducció: en són necessàries per poder explicitar allò que hem observat, reformular aspectes, considerar diferents perspectives, passar del llenguatge oral a l'escrit...
ALGUNES IDEES:
-QUÈ ÉS? objectes misteriosos. ENDEVINAR QUÈ ÉS, DE QUI ÉS I PERQUÈ SERVEIX.
- Posar dins la capsa entrades o bitllets i pensar si alguna vegada ho hem vist, quan i perquè serveix; què passa si no portem bitllet; quines conseqüències hi haurà per la persona (vergonya...).
- Posar postals, rellotges de sorra... i endevinar què són; perquè serveixen; si tenen postals i rellotges de sorra a casa; relacionar la sorra amb el TIC TAC del rellotge; si jugueu amb els amics el dia us passa ràpid? Per què? Si encara voleu jugar, què us diuen? Us enfadeu? Dibuixar el temps, el pas del temps, el seu rellotge "personal". Etc.
- CONTES ENIGMÀTICS
Explicar i debatre els contes que podeu trobar en el llibre Filosofia 3-6 d'Irene de Puig.
Explicar altres contes que fan pensar sigui per l'ús de paral·lelismes o altres girs argumentals com:
- El carter Joliu de Janet Ahlberg (edicions Destino)
- Un bosc ple de boira de Nick Sharratt (Editorial Cruïlla)
- L'amable llop ferotge de Julie Bing (editorial Horus)
*Alguns contes que desmitifiquen el paper dolent del llop: I i II
- IMATGES O QUADRES PER DESCOBRIR
- Observar quadres sencers i reflexionar sobre les emocions, els colors, els personatges...
- Cada setmana o cada dia apareix una part del quadre per així posar-nos d'acord a l'hora d'ajuntar totes les peces. Després, reflexionar sobre els quadre, escollir quin títol pot tenir, investigar sobre l'autor, etc.
- MÚSICA PER ESCOLTAR
Escoltar simfonies i audicions, vivenciar-les (teatralitzar-les), imaginar quines personatges o animals en són els protagonistes, etc.
- VÍDEOS
En Bruno, l'ovella que no té sort.
http://www.educacioilestic.cat/2013/07/recull-de-videos-danimacio.html
- VÍDEOS
En Bruno, l'ovella que no té sort.
http://www.educacioilestic.cat/2013/07/recull-de-videos-danimacio.html
divendres, 1 de maig del 2015
L'ESTADÍSTICA A INFANTIL
Durant l'etapa d'educació infantil també podem utilitzar l'estadística per aprendre moltes coses:
- calcular el nombre d'alumnes que arriben a l'escola a peu o amb cotxe
- saber quins aliments mengen o quins no
- conèixer el nombre de vegades que es renten les dents
- comptar quants han portat entrepà, fruita... durant l'esmorzar
- calcular mensualment el temps
- fer qualsevol votació per escollir un projecte que treballarem més endavant, triar un seguit de contes per explicar...
Cal esmentar que totes les propostes han de ser properes i SIGNIFICATIVES per als infants.
Si en voleu saber més...
LA ESTADÍSTICA EN EDUCACIÓN INFANTIL: SÍ SE PUEDE (2013)
LA ESTADÍSTICA EN EL AULA DE EDUCACIÓN INFANTIL
ESTADÍSTICA I PROBABILITAT EN EDUCACIÓ INFANTIL