Pàgines

dilluns, 31 de desembre del 2012

BON ANY



Bon Nadal i feliç 2013!!! Espero que el "13" ens doni més sort, més energia, més paciència i més alegria. 

                        **************************************
Canviant de tema, m'agraden els dies d'hivern ja que molts cops fa un sol radiant i espectacular. Aquests dies són genials per "fer muntanya", desconnectar, connectar amb la natura.... i, sobretot, ser una mica més lliure. 

Quan aconseguim fer cim, sempre en algun racó amagat o no, hi ha una caixa amb una llibreta i un parell de bolis. 
M'agrada saber qui ha estat l'últim/a que ha pujat  ja que pots saber moltes coses: si és un cim molt conegut o no, gaire difícil o bastant concorregut, entre altres coses. També, pots veure que hi ha gent que ha vingut d'altres països i ha gaudit del lloc, però no de les mateixes vistes ja que el temps i la natura són canviants.... . I, quan ja he satisfet la meva curiositat, sempre intento deixar la meva "empremta escrita". I us heu preguntat mai per què hi ha sempre una llibreta? Suposo que com que les nostres petjades s'esborren pel camí, potser volem deixar els nostres pensaments, reflexions.... en una llibreta que més gent llegirà, no? Això potser ens permetrà ser més"persistents en el temps" (immortals). 

Aquí teniu el meu escrit; :)


Quin paisatge més encisador!
La boira acarona aquestes terres. 
La ruta és francament bonica i difícil.


En fi, quan em poso filosòfica no paro!!! Ens llegim!!!

Petonets poètics!!!

dilluns, 24 de desembre del 2012

BON NADAL




Hola a tots i a totes!
Espero que tingueu un Bon Nadal i feliç 2013!

Molt aviat us penjaré dos projectes que vaig fer el curs passat sobre els esports i els genets. 

Molts ànims per la gent que estigui fent els informes!!!!

Petonets nadalencs. 

dijous, 20 de desembre del 2012

ELS INFORMES

Un tema que preocupa bastant al professorat i als mestres són els informes.
A infantil s'acostuma a fer dos informes (gener i juny). Però, m'he trobat escoles que donen el primer informe durant el mes de desembre (a mi m'agrada ja que tenen les vacances de Nadal per "descansar").  

Però, què són els informes? 
Els informes són documents que tenen l'objectiu de donar a conèixer quins continguts i/o habilitats han adquirit o estan adquirint els alumnes. Així doncs, informen a les famílies sobre el seu fill/a.
Per tant, si tenim en compte que és un document important, cal que vigilem què diem i com ho diem ja que quedarà registrat i guardat a l'escola i ho tindran les famílies molt de temps.

Així doncs, ens podem preguntar:
- Cal que expliquem què han de treballar certs continguts a casa? Jo penso que les recomanacions les hem de fer a la família i no cal que quedin registrades en els informes. 
- Cal que els i les mestres posem en els informes quants dies han faltat els infants? Això pot ser un tràmit purament "administratiu" i recriminatori? 


Per acabar, hi ha escoles que fan una avaluació conjunta amb els alumnes. És a dir, els mestres passen una graella i els alumnes han de respondre les preguntes i els mestres contesten a l'apartat "d'observacions" tot explicant si estan d'acord, a més d'explicar com els veuen.

Què en penseu?

dimecres, 12 de desembre del 2012

HÀBITS - LAVABO

Hola!
M'agradaria saber com us organitzeu a l'hora de fer els hàbits (P3) després del pati ja que, per mi, és un dels moments més "estressants". Per què?
- Perquè cal repartir l'aigua i posar música relaxant
- Perquè per taules els infants han d'endreçar els gots, fer pipí i rentar mans.
- Perquè la resta dels nens i nenes es belluguen per classe ja que "s'avorreixen" d'esperar el seu torn i senzillament netegen les taules, el terra, comencen a jugar..... .
Hi ha dies que funciona bé, però d'altres es fa moolt pesat.
Ara tinc un ajudant que reparteix l'aigua quan jo estic "controlant" els nens/es del lavabo. 
I us preguntareu: 
- Per què no juguen amb les joguines i els vas cridant? Doncs perquè a les taules hi han els gots... .
- I per què no miren contes mentre s'esperen? Perquè no és lògic mirar contes "amb les mans brutes".  

I una altra opció (per nens més grans), és anar per taules al lavabo, deixar el got al costat de la pica, fer pipí, rentar les mans i beure aigua. Però, això ho veig adequat per P4-P5. Què en penseu?
Gràcies per les vostres aportacions i feliç dia: 12/12/12 :)

dimarts, 11 de desembre del 2012

EL LIDERATGE

Ahir vaig preparar aquesta entrada i se m'ha esborrat!Quina ràbia m'ha fet. Així que si algú sap la manera de recuperar arxius estaria molt agraïda (per si em torna a passar).

En fi, fa uns dies van fer una entrevista a l'Ángel Castiñeiro (Els Matins de TV3) que em va sorprendre positivament. Ell va parlar de diversos temes polítics i també relacionats amb el món educatiu. 

Algunes de les frases que va dir són les següents:

- El lideratge s'aprèn i és innat. Però avui dia se n'aprèn
- Hi ha tres tipus d'intel·ligències que afavoreixen el lideratge: l'emocional, la cognitiva i l'existencial. 
L'intel·ligència existencial és aquella que ens permet ser prudents i ens ajuda a actuar.
- "Moments sabàtics": hem de tenir un equilibri entre l'acció i la reflexió. I molt sovint ens hem de fer la següent pregunta: Quins són els valors que em fan actuar així?

- Els líders tenen un projecte i són reconeguts pels ciutadans (a més de tenir seguidors i seguidores). 

- Els referents són aquelles persones que agraden a un seguit de persones per la seva manera de fer.

Podeu veure l'entrevista sencera en aquest enllaç


Per cert, ha editat un llibre anomenat "El poliedre del lideratge" amb en Josep Maria Lozano (publicat per l'editorial Barcino).

dilluns, 10 de desembre del 2012

PER REFLEXIONAR...

 
 
Fa pocs dies que he acabat de llegir el llibre "Jo confesso" de l'escriptor Jaume Cabré i publicat per l'editorial Proa (setena edició, 2012). I us he de comentar que m'ha agradat molt. 
L'argument del llibre gira entorn el protagonista i les connexions que ha tingut "abans i després" amb els altres personatges. 

Cal afegir que hi ha frases molt encertades i úniques relacionades més o menys amb la nostra professió.

- "Tot el que temem ens és concedit" de l'Hélène Cixous. 

I en algun moment del llibre, un personatge vol ser mestre i el seu pare li diu: "la vida del mestre és esgotadora i no guanya per disgustos. I cobra poc. No és cap bona idea" (pàgina 854). 

En relació a la frase de l'Hélène Cixous, estic totalment d'acord. La vida et dóna l'oportunitat de superar-te i d'aprendre dels teus errors. Per exemple: si estàs preocupat pel control del grup, molts cops et podrà costar, però buscaràs les estratègies necessàries per superar-ho.

Què en penseu?


dissabte, 8 de desembre del 2012

POEMES DE LA JOANA RASPALL

Aquest any el projecte interdisciplinari de l'escola és sobre la Joana Raspall. I com que som les classe dels jardiners i de les jardineres, he de trobar algun poema per treballar a l'aula. 

La recerca de l'obra d'aquesta escriptora m'ha permès conèixer els diferents llibres que ha publicat al llarg de la seva carrera.

"Escala al vent" de la Joana Raspall (editorial La Galera, 2002). En aquest llibre podrem trobar un poema que parla del jardí:

El jardí
El clavell dormia
prop del llessamí.
Tots dos perfumaven
l'aire del jardí. 
Va passar la garsa
i els va escridassar
amb veu esqueixada:
- Au, a treballar!
Lleveu-vos!Feu feina, 
que el sol és ben alt!-
Ells dos no es van moure:
per fer olor, no cal.  
El tros que agafaria està marcat amb color negre.  

"Pinzellades en vers" de la Joana Raspall (editorial Baula, 1998). En aquest llibre he pogut trobar un poema sobre el jardiner urbà. No el puc treballar a infantil...però us l'escric:
El jardiner urbà
Hores fa que la gespa l'espera. 
Cada dia, amb la mànega rega
el parterre que és com vellut verd,
 i l'asfalt del passeig també ruixa
perquè quedi ben net.
Es redrecen els caps dels ciclàmens,
dels narcisos i dels violers. 
Ell entén que li donen les gràcies, 
i s'allunya xiulant, mentre cerca
l'altra boca de reg.     
  

dijous, 6 de desembre del 2012

ELS JARDINS



Hola a tots i a totes!
Això de trobar llibres i/o àlbums que parlin dels jardins i es puguin adaptar a infantil, resulta una tasca ben difícil!!!
Ja us vaig comentar que hi ha un llibre ben bonic anomenat "El Jardí Curiós" de Peter Brown (editorial Takatuka).  Aquí teniu algunes activitats que podeu fer d'en Jaume Centelles.

I aquesta setmana he descobert un altre llibre recomanat pel "Pati de llibres" anomenat "La Jardinera" de Sarah Stewart i David Small (edicions Ekaré). 

Si coneixeu cançons, poemes, endevinalles... sobre els jardiners i les jardineres, us ho agrairé. 

Gràcies per endavant :)

PD: Properament necessitaré la vostra col·laboració (i votació) ja que estic fent un recull de poemes de la Joana Raspall que tinguin relació amb els jardiners i les jardineres.